Enneagram

MİZAÇ TİPLERİ

 

TİP 1:

Temel ana arayış: Doğru eylem ve kusursuzluk arayışı.

İkincil arayışlar: İdeal olanı aramak, davranışlarında tutarlı ve akılcı olmaya çalışmak,mükemmeliyete yönelim göstermek.

Kendi dilinden;
Ciddi, prensipli, idealist, standartları olan akılcı ve mantıklı hareket eden biriyim. Yaptığım işi tam ve olabildiğince mükemmel yapmaya çalışırım. Düzenli ve titiz olup ayrıntılara, kaliteye ve bir işi gereği gibi tam olarak yapmaya özen gösteririm.
Bilgi, gözlem ve verileri tanımlayan, sınıflandıran, kıyaslayan dikkatlice analiz edip sonuçlar çıkarmaya çalışan bir zihinsel yapıya sahibim. Hata, eksik ve yanlışları çabuk fark eder ve mümkünse mutlaka düzeltmeye çalışırım. Kendimi ve
çevremdekileri geliştirmeye çalışır, hata ve yanlışlar nedeniyle uyarırım. Görev ve sorumluluklarımı tam olarak yerine getirmeye gayret ederim, bunu yapamadığımda çok rahatsızlık olurum.

TİP 2:

Temel ana arayış: Duygusal paylaşımda bulunmak ve sevilen/ihtiyaç duyulan bir kişi olmak.

İkincil arayışlar: Duygularını göstermek ve paylaşmak, ilgi ve değer gördüğü ilişkiler kurmak, ihtiyaçlara duyarlı olmak ve yardımlaşmak.

Kendi dilinden;
Ağırlıklı olarak duygusal olan, ilişkilerini çok önemseyen, arkadaş canlısı, sevgiye çok değer veren, cana yakın, konuşkan, çabuk ve kolay iletişim kurabilen bir yapıya sahibim. İlişkilerinde ilgi, sevgi ve değer görmeyi ve göstermeyi çok önemseyen şefkatli ve sıcakkanlı biriyim. Çevremdekileri memnun etmeye, ihtiyaçlarını fark edip yardım etmeye, kırmamaya ve mümkün oldukça ‘hayır’ dememeye çalışırım. Bununla birlikte ihtiyaç ve beklentilerim konusunda çevremdekilerin de duyarlı olmasını beklerim. Olumsuz söz ve tavırlar karşısında alınır ve rahatsız olurum. Zaman zaman sitem edip küskünlük yaşasam da bunu uzatmak istemem. Hak ettiğim ilgi, sevgi ve takdiri göremediğimde sitem edebilir, hatta bazen kızabilirim.

TİP 3:

Temel ana arayış: İşlevsellik ve yetkinliklerde üstün olmak ve hayran olunan bir kimlik/imaj arayışı.

İkincil arayışlar: En yetkin/etkin ve en işlevsel kişi olmaya çalışmak, hayranlık uyandıran bir imaja sahip olmak, hedefe ve başarıya odaklanıp ulaşmak.

Kendi dilinden;
Kimliğim ve etkinliğimle hayranlık uyandırmayı seven, başarılı ve etkileyici olmaktan hoşlanan, bir şeyler başardığımda kendimi değerli ve önemli hisseden, statü ve görünümü önemseyen bir yapıya sahibim. Sonuca ulaşıncaya kadar hedefine odaklanabilen, hırslı, enerjik ve rekabetçi biriyim. Benim için başarmak ve çevremde hayranlık uyandırmak önemlidir. Başarısızlığa ve yenilgiye hiç tahammül edemem. Kendimi ve çevremi motive etmek ve ikna etmek, yeteneklerimi ve yapıp ettiklerimi ilgi çekici ve hayranlık uyandırıcı şekilde sunarak insanları etkilemek konusunda yetenekliyim. Gerektiğinde amacım doğrultusunda şartlara kolayca adapte olmakta ve diplomatik davranmakta zorlanmam. Sonuca hızlı, pratik ve en kısa yoldan ulaşmak için gereken ne ise yapar, olumsuzlukların ve duygularımın işime ve hedefime ulaşmama engel olmasına izin vermem.

TİP 4:

Temel ana arayış: Duygusal derinlik- anlam ve özgün kendilik / varoluş arayan.

İkincil arayışlar: Kendini bulmaya çalışan, anlaşılmak ve hayata anlamlı katkıdabulunmak istemek, anlam arayan ve duygularını yoğun ve derin yaşamak.

Kendi dilinden;
Duygusal yanı ağır basan, ancak hislerini her zaman göstermeyen, romantik, hassas, empati kurmayı önemseyen, özgünlüğe ve bireyselliğe çok önem veren, kendime ve çevreme karşı samimi ve dürüst olmaya çalışan biriyim. Yaşadıklarım ve hissettiklerim üzerinde derinlemesine düşünür, kendimi ve duygularımı anlamaya çalışırım. Anlamayı ve anlaşılmayı çok önemseyen, duygu ve deneyimlerde derinliği seven, tutkulu bir yapıya sahibim. Yapıp ettiklerimin derin, anlamlı ve benzersiz olmasını isterim. Hayatın önemli gördüğüm alanlarında mutlaka anlam, güzellik ve estetik ararım. Değişen duygu durumlarım nedeniyle bazen çok neşeli ve canlı, bazen de çok hüzünlü ve içe kapanık olabilirim. Hassas ve kolay incinebilir bir yapıya sahip olmakla birlikte bunu çok göstermemeye çalışırım. Muhataplarımın beni doğru anlamasını ve hassasiyetlerimi fark etmesini isterim/beklerim.

TİP 5:

Temel ana arayış: Her şeyi tam bilmek/anlamak ve bağımsız yetkinlik arayışı.

İkincil arayışlar: Dahil olmadan analitik gözlem yapmaya çalışan, araştırıp düşünmek isteyen, kendinde güven ve yeterliliğe sahip olmaya çalışan.

Kendi dilinden;
Mantıklı, soyut düşünebilen, tüm derinliği ile bilgiye meraklı olan, yalnız kalmaktan rahatsız olmayan, ağırlıklı olarak içe dönük, kendini ve olayları duygulardan bağımsız olarak gözlemleyip rasyonel ve nesnel analiz yapmaya eğilimli biriyim. Özellikle ilgilendiğim alanda uzmanlaşmayı ve derinleşmeyi önemserim.
Düşünmek benim için başlı başına bir iştir. İçlerine girmeksizin olayları ve insanları objektif olarak gözlemleyip, analiz etmeye ve anlamaya çalışırım. Sosyal ilişkilerde biraz mesafeliyim. Kalabalık ortamlardan, aşırı hareketli ve dürtüsel davranan insanlardan, duygusal dışavurumlardan pek hoşlanmam. Bağımsız olmaya ve kendi kendime yetmeye çalışırım, gerektiğinde azla yetinebilir ve bağımlılıklarımı azaltabilirim.

TİP 6:

Temel ana arayış: Zihinsel netlik-kesinlik ve hayata karşı destek – yeterlilik arayışı.

İkincil arayışlar: Bilgi ve veri toplamaya çalışan, tehlike-risk ve zarardan kaçınan, güvenli karar ve eylemi arayışı.

Kendi dilinden;
Kendimi güven ve emniyet içinde hissetmeyi çok önemseyen, tedbirli, temkinli, meraklı ve sorgulayıcı biriyim. Gereksinim duyabileceğim her türlü bilgi ve veriyi öğrenmeye çalışırım. İnsanlara kolay güvenemem. Ama güvendiğim insanlara karşı sadık, güvenilir ve destekleyici olurum. Muhatabımda küçük bir ima veya gizli bir niyet hissettiğimde kendimi geri çeker ve durumu sorgularım. Problemlere ve potansiyel tehlikelere karşı dikkatli ve kontrolcü bir zihnim var. Kararlarımı duygulardan çok mantık ve akıl çerçevesinde vermeye çalışırım. Zarara uğramaktan ve yanlış yapmaktan çokça kaçındığım için karar verme sürecim uzun sürer. Bu süreçte zihnim, ihtimaller arasında sürekli gidip gelir. Süreci kontrol edemediğim durumlarda veya olumsuzluklar ve belirsizlikler karşısında gergin ve kaygılı olmaya meyilliyim. Emin olmadığım durumlarda bir tercihte bulunmakta zorlanırım. Her zaman güvenilir ve bilgili bir otoriteye ihtiyaç duyarım.

TİP 7:

Temel ana arayışı: Keşif, yenilik, keyifli deneyim ve yeterli üstünlük arayaşı.

İkincil arayışlar: Hayal ederek gerçekliğe alternatif oluşturabilmek, kolay ve keyifli olanı aramak, denemek ve merakını yeterince gidermek.

Kendi dilinden;
Keşfetmeyi ve yeni şeyler deneyimlemeyi seven, mantığıyla hareket eden, duygulara takılmayan, iyimser, meraklı, dışa dönük, neşeli, konuşkan ve girişken biriyim. Kısıtlanmaktan hoşlanmayan, spontan, heyecan verici deneyimlerden hoşlanan, monotonluktan (tekdüzelikten) çabuk sıkılan, rahat ve keyfine düşkün biriyim. Birçok seçenek ve alternatifin olmasını isteyen, vizyoner, geleceğe odaklı, hızlı ve biraz aceleci biriyim. Düşünce çağrışımlarım hızlı olup olaylar ve fikirler arasında hızla bağlantılar kurabilen, pratik düşünen, yeni fikirlere açık bir yapıya sahibim. Dikkatim kolayca daha cazip ve çekici olan şeye yönelebilir. Problemler karşısında ve zor durumlarda hızlı ve pratik çözümler ararım. Bulamadığımda ise sorunlara takılmam ve önüme bakmayı tercih ederim.

TİP 8:

Temel ana arayış: Varlığını koruma ve mutlak güç/varoluş/hakimiyet arayaşı.

İkincil arayışlar: Aktif koruyuculuk, etkin olmak, öne çıkma ve hükmedicilik.

Kendi dilinden;
Cesur, kararlı, ön alan, kendinden emin, otoriter, insanları etkilemeyi seven, güçlü ve bağımsız olmayı önemseyen, risk almaktan çekinmeyen, zorluklara karşı dayanıklı, mücadeleden ve çatışmadan kaçınmayan biriyim. Ancak içimde herkese göstermediğim çok merhametli bir yönüm vardır. Çabuk öfkelenirim ve öfkemi açıkça, çekinmeden ifade ederim. Zayıfı ve güçsüzü korurum, adaletsizliğe asla tahammül edemem ve mutlaka hakkımı alıncaya kadar da sonuna kadar her türlü çatışmayı göze alırım. Kararsızlık, pasiflik ve boyun eğmeye asla tahammül edemeyen, müdahaleci, kararlı, iş bitirici hızlı ve aceleci biriyim. Başkalarının hakkımda ne düşündüğünü pek de dikkate almam. Açık sözlüyüm, net ve direkt konuşurum.

TİP 9:

Temel ana arayış: İçsel güç-huzur ve dengeyi korumak ve aynı zamanda duyumsal rahatlık arayışı.

İkincil arayışlar: Huzuru korumak, rahat ve rahatlatıcı olana yönelmek, bütünlük ve uyumu bozmamak.

Kendi dilinden;
Barış ve uzlaşmayı önceleyen, uyum ve huzuru arayan, sabırlı, sakin, çatışma ve gerilimden kaçınan, sosyal ortamlarda görmezden gelinmekten hoşlanmayan ancak öne çıkmayı da pek tercih etmeyen biriyim. İnsanları olduğu gibi kabul etmeye, rahatsızlık ve gerilime neden olmamaya çalışırım. Uyum ve huzuru bozmamak adına ihtiyaçlarımı erteleyebilirim. Olayları ve durumları her açıdan görmeye çalıştığım için harekete geçmek ve önceliklerimi belirlemek zaman alır. Bu yüzden hızlı tepki vermeyen, karar ve eylemlerini erteleyen biri gibi görünebilirim. Zor ve karmaşık sorunları, uygun olmayan müdahalelerle içinden çıkılmaz hale getirmektense zamanla çözüleceğini ümit ederek akışına bırakmayı tercih ederim. Üstüme gelindiğinde veya istemediğim bir şeye zorlandığımda öncelikle öfkemi ve tepkimi kontrol etmeye çalışırım. Olumsuz durumlar karşısında açıkça çatışmamaya eğilimliyim ancak biriken öfkem bazen aşırı ve ani patlamalar şeklinde ortaya çıkabilir.

ENNEAGRAM HAKKINDA

ENNEAGRAM / MİZAÇ MERKEZLİ KİŞİLİK MODELİ

     İnsanın temelde dokuz farklı mizaç yapısından biriyle dünyaya geldiğimizi benimser.

      Bu dokuz mizaç tipinin her birinin ayrı temel arayışlarını ortaya koyar.

      Temel korkular ve zaafları, temel eğilimler ve motivasyonlarını öngörür.

      Her bir tipin kanat etkilerine göre alacağı şekli ortaya koyar.

      Sağlıklı, sağlıksız ve normal düzeylerdeki eğilimlerini söyler.

      Stres ve rahatta olduğu durumlara göre hangi mizaçların özelliklerini göstereceğini açıklar.

      İnsan tanımada kadim bir bilgeliktir.

      Genel olarak enneagram:

      İnsanlığın ortak değeri ve yeni dönemin insanı anlama aletidir.Gurdjieff tarafından Enneagram olarak 1920’lerde adlandırılan ancak mizaç ve kişilik anlamında ayrıntılı açıklaması 1960’larda Şili asıllı Oscar Ichazo tarafından yapılan bu anonim bilginin tarihi kökenleri konusunda açık ve kesin bilgilere sahip değiliz. Ancak tüm kadim bilgeliklerde bulunan üç merkezin (eylem, duygu ve düşünce) temel olduğu bu bilginin yazılı olmayan bir şekilde nesilden nesile aktarıldığı düşünülmektedir.

      Yunanca dokuz anlamına gelen ‘ennea’ ve ‘nokta, şekil’ anlamına gelen ‘gram’ kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Enneagram, ‘dokuz nokta’ anlamına gelmekte olup, bir kişilik modeli olarak Ichazo tarafından modern dünyaya sunulmuştur.1960’lardan bugüne ise birçok psikiyatr ve araştırmacı tarafından bilimsel çalışmalara konu olmuştur.Kişilik tipleri temelde belirgin bir biçimde birbirinden ayrılan, dokuz farklı düşünme, hissetme ve eyleme geçme tarzından oluşur.

      Mizaç, Kişilik, Karakter Nedir?

     MİZAÇ; Kişinin doğuştan (congenital) getirdiği, kendine özgü temel özellikleri olan, özü itibariyle değişmeyen ve bireyin; duygu, zihin ve davranışlarının temelinde yatan yapısal çekirdeğidir. Mizaç, kişilik ve karakteri şekillendiren “yapısal işlem çekirdeğidir.” ve;

      • Yaşam boyu değişmeyen,

   • Temel motivasyon,

     • Temel arayış ve algıyı belirleyen,

  • Yapısal bir çekirdektir.

      Bütün çevre şartları (eğitim, kültür, ebeveyn tutumları, yaşanılan olaylar vs.) bu mizaç yapısı tarafından algılanır, değerlendirilir, yorumlanır ve işlenir. Aynı çevre şartların muhatap olduğumuz halde, bunları farklı algılayıp değerlendirmemizin nedeni; işte bu farklı “algı ve işlem çekirdekleri”dir.

     KİŞİLİK; üzerinde etkide bulunamadığımız, cinsiyet, yaş, zeka, genetik yapı, biyolojik vb. ile; üzerinde belirli oranda etkide bulunabildiğimiz, aile, eğitim, kültür, yaşanılan olaylar, inanç vb. et kenlerin mizaç ile etkileşmesi sonucu kişilik oluşur.

KİŞİLİK; mizaç çekirdeğinin

      Duyumsal, hareketsel (fiziksel ihtiyaçları karşılama, bedeni koruma, davranış, eylem,hareket tarzı),

         Duygusal (sevgi- nefret, ilgi- ilgi duymama, neşe-üzüntü),

         Bilişsel (gözlem, veri toplama, muhakeme, düşünme) kanallarla kendini ortaya koyma tarzının bütünüdür.

Kişilik yapısının şekillenmesinde, hem mizaç yapısı hem de mizaca etki eden etkenler önemlidir. Dış etkenler, mizacın yapısı ve bu yapıyı oluşturan özellikler temelinde etkileşirler. Herhangi bir iç – dış etken ya da olay, mizaçtan tamamen bağımsız bir sonuç oluşturamaz. Etkenlerin mizaç yapılarına etkileri göz ardı edilerek, herhangi bir olayın ya da yaşantının bireyde (sağlıklı-normal – sağlıksız) nasıl bir kişilik görünümüne yol açacağı kestirilemez.

      KARAKTER; “kişilik özelliklerinin” iyice şekillenmiş, belirginlik, yerleşiklik ve süreklilik kazanmış, kararlı olan kısımları karakteri oluşturur. Değişime oldukça dirençli olan bu zihin, duygu ve davranış nitelikleri, tekrarlanmaları, kararlılık kazanmaları ve onaylanmaları ölçüsünde kişide kendini karakter olarak gösterir ve devam ettirir.  

      Özetle;

    • Kişinin mizaç tipi doğuştan olup değişmez.

      • Kişilik ise dinamiktir ve hayat boyu kendi yelpazesinin sınırları içinde deği- şebilir.

   • Mizaç yapısının etkileştiği içsel ve dışlar şartlar hiç kimse için aynı olama- yacağından her bireyin kişiliği son tahlilde birbirinden farklıdır, dolayısıyla biriciktir.

     • Hiçbirimiz diğerimizden üstün değiliz; ancak farklıyız.

    • Muhatabımızı kendimize benzetmeye çalıştığımızda veya bizim gibi olmasını istediğimizde bu, onun farklılığını görmezden geldiğimiz veya göremediğimiz anlamına gelir. Üstelik onu kendimize göre değerlendirdiğimizde hem yanlış bir karşılaştırma yapmış olur, hem de ona haksızlık etmiş oluruz.   

ENNEAGRAM KAVRAMLARI

      

Ana mizaç; Kişinin temelde ve ağırlıklı olarak kullandığı mizaç tipidir.

     Kanat mizaç; Kişide ikinci derecede etkili olan mizaçtır. Temel mizaç tipine ek olarak bir başka mizaç tipinin de birey üzerinde etkili olması demektir. Kanat mizaç etkisi, temel mizaç tipine çeşitlik ve zenginlik katar. Dokuz temel mizaç tipi, bir çember üzerinde sıralanacak olursa her mizaç tipinin bitişiğindeki rakamla simgelenen mizaç yapısı, o mizaç tipinin kanadını temsil eder. Her temel mizaç tipinin tek bir kanadı vardır.

     Stres hattı; birey stresli olduğu zaman ana mizacından farklı bir mizacın sağlıksız halini sergiler. Buna stres hattı denir. Stres durumuyla anlatılmak istenen ise bireyin temel mizaç yapısının imkanları ve kullandığı savunma düzeneklerinin yetersiz kalıp, var olan koşullara psikopatolojik düzeyde uyum sağlama çabasıdır.

    Her mizaç tipi için belli bir stres hattı vardır. Örneğin Mizaç 1’in stres hattı Mizaç 4’tür. Müzaç 4’ün stres hattı Mizaç 2’dir. Diğer mizaçlar içinde stres hatları şu şekildedir: 1-4-2-8-5-7-1 3-9-6-3

      Özetle; Mizaç 1 stres hattına gittiğinde Mizaç 4’ün olumsuz özelliklerini ; Mizaç 2 stres hattına gittiğinde Mizaç 8’inn olumsuz özelliklerini; Mizaç 3 stres hattına gittiğinde Mizaç 9’ unn olumsuz özelliklerini; Mizaç 4 stres hattına gittiğinde Mizaç 2’nin olumsuz özelliklerini; Mizaç 5 stres hattına gittiğinde Mizaç 7’in olumsuz özelliklerini; Mizaç 6 stres hattına gittiğinde Mizaç 3’ün olumsuz özelliklerini; Mizaç 7 stres hattına gittiğinde Mizaç 1’in olumsuz özelliklerini; Mizaç 8 stres hattına gittiğinde Mizaç 5’in olumsuz özelliklerini; Mizaç 9 stres hattına gittiğinde Mizaç 6’nın olumlu özelliklerini gösterir.

     Rahat hattı; birey rahat ve tatmin olduğu, temel arayışlarını gerçekleştirebildiği zaman ana mizacından farklı bir mizacın sağlıklı halini sergiler. Buna rahat hattı denir. Rahatlama durumundan kastedilen, bireyin benlik bütünlüğünü sürdürmeye yönelik genelde baskın olarak kullandığı savunma düzeneklerinin geriye çekilmesidir. Böylelikle temel mizaç yapısının genel şartlara -savunma düzenekleri aracılığıyla- uyumunun ötesinde, bireyin ortaya koyamadığı davranış ve tutumları deneyimlemesi mümkün olur.
      Aynı stres hattında olduğu gibi burada da her mizaç tipi için belli bir rahat hattı vardır. Ve bu hat stres hattının tam tersi şeklinde çalışır. Yani Mizaç 1’in stres hattı Mizaç 4’tür; Mizaç 4’dün rahat hattı Mizaç 1’dir. Bununla birlikte mizaçların rahat hatları şu şekildedir; 1-7-5-8-2-4-1 3-6-9-3

      Özetle; Mizaç 1 rahatladığında Mizaç 7’nin olumlu özelliklerini ; Mizaç 2 rahatladığında Mizaç 4’ün olumlu özelliklerini; Mizaç 3 rahatladığında Mizaç 6’nın olumlu özelliklerini; Mizaç 4 rahatladığında Mizaç 1’nin olumlu özelliklerini; Mizaç 5 rahatladığında Mizaç 8’in olumlu özelliklerini; Mizaç 6 rahatladığında Mizaç 9’nin olumlu özelliklerini; Mizaç 7 rahatladığında Mizaç 1’in olumlu özelliklerini; Mizaç 8 rahatladığında Mizaç 2’nin olumlu özelliklerini; Mizaç 9 rahatladığında Mizaç 3’ün olumlu özelliklerini gösterir.   

MİZAÇ TESTİ

                                

ENOKSİS’in test kısmında öğrencilerin mizaç tiplerinin tespiti gerçekleştirilir.
Bunun için Enoksis tarafından hazırlanmış olan 99 soruluk ‘Enneagram Mizaç Testi’ kullanılır.
Enneagram Testi, Enneagram Eğitim Danışmanlık tarafından Enoksis için geliştirilen özel bir yazılım yardımı ile uygulanır.
Yazılım; ‘Yönetici Paneli’, ‘Rehber Paneli’, ‘Öğrenci Paneli’ olarak 3 bölümden oluşur.
Yönetici Paneli ile kurumun sisteme kaydı gerçekleştirir. Yönetici, öğrencilere yönelik yapılan rehberlik faaliyetlerini sistem üzerinden takip edebilir.
Rehber Paneli ile, öğrencilerin test raporları rehber öğretmen tarafından takip edilir. Öğrenciye özel gelişim ve uygulama çalışmaları kayıt altına alınır. Çeşitli duyuru ve etkinlikler öğrenciye veya sınıfa sistem üzerinden paylaşılır. Enrehet etkinliklerinin uygulama takipleri kayıt altında tutulabilir.
Öğrenci Paneli ile, öğrenci mizaç testini gerçekleştirir. Rehber öğretmen onayına bağlı olarak test raporuna ulaşabilir. Rehber öğretmen tarafından yapılan özel not, duyuru ve etkinlik faaliyet bilgilerine ulaşabilir.
Enneagram Mizaç Testi soruları internet üzerinden cevaplandırılır.
Her öğrenci kendisi için hazırlanan “özel kod” ile sisteme girişini gerçekleştirir ve testini uygular. Test, bilgisayar, cep telefonu ve tablet benzeri cihazlarla online olarak doldurulur.
Anaokulu ve ilkokul öğrencileri için öğrenciye dair sorular anne-babaları tarafından cevaplandırılır. Ortaokul ve lise mizaç testlerini öğrencinin kendisi doldurur.

MİZAÇ RAPORU

ENOKSİS yapımızın digital yazılım kısmını kullanarak mizaç testleri tamamlayan öğrencilerimizin detaylı mizaç raporları sistem tarafından anında oluşturulur.
Raporlar, ana mizaç ve kanat mizaç etkileri tespit edilerek oluşturulur ve detaylı olarak kullanıcıya sunulur.
Raporlar Rehber Öğretmen Panelinden takip edilir.
Enneagram Mizaç Testi sonunda her öğrenci için hazırlanan detaylı ‘Mizaç Raporu’ ;

1-Mizaç Kimlik Kartı,
2-Genel Özellikler,
3-Doğal Olumlu Özellikler,
4-Potansiyel Riskler,
5-Tamamlayıcı Özellikler,
6-Strese Neden Olabilecek Durumlar ve Stres Altındaki Tutumlar,
7-Destek ve Gelişim Önerileri,
8- Öğrenme Ortamı,
9-Eğitimciden Beklediği Yaklaşım,
10- Öğrenme Süreci,
11-Motivasyonu ve Konsantrasyonu Azaltan Durumlar,
12-Çalışma Tarzı,
13-Öğrenme Stili,
14-Kendini İfade Etme Tarzı,
15-Uygun Çalışma Alanları,
16-Uygun İşler başlıklarını içerir.